Ingredience (1–2 porce):
½ hrnku ovesných vloček (můžeš kombinovat s ječnými nebo špaldovými)
1 lžíce chia, slunečnicových nebo lněných semínek
1 lžíce strouhaného kokosu
hrst nasekaných oříšků (vlašské, lískové, mandle)
voda na namočení (cca 1 hrnek)
½ hrnku obilného mléka (např. rýžové, ovesné nebo mandlové)
1–2 lžičky medu (až po dovaření)
špetka skořice a kardamomu
1 lžička ghí na podávání
volitelné: dušená jablíčka na ghí
Postup:
Večer předem si vločky, semínka, kokos a oříšky namoč do vody.
Nech je stát přes noc – směs se krásně zjemní a ráno se rychle uvaří.
Ráno směs i s vodou dej do hrnce a vař pomalu asi 6 minut.
Poté přilij obilné mléko a dovař další 2 minuty, až kaše zhoustne a provoní se.
Odstav z plotny a nech chvilku dojít.
Pak oslaď medem, přidej špetku skořice a kardamomu.
Na závěr přidej lžičku ghí, které dodá kaši jemnost a výživu.
Pokud máš chuť na ovocnou variantu – jablíčka si předem podus na ghí s troškou skořice, až změknou a lehce zezlátnou. Poté je vmíchej do hotové kaše.