Složení stravy v ájurvédě

Doporučené složení potravy v ájurvédě

Vaše strava by se měla skládat převážně z obilovin (50-60%). Můžete je doplnit luštěninami, ale nepoužívejte je denně (kromě mung dál/zelených fazolek mungo).

– Každý den zkonzumujte porci zeleniny – alespoň 2 kusy ovoce (ne s jídlem).

– Mléčné výrobky nemusí být vhodné při zvýšení kaphy a oslabeném trávení. Pokud to je Váš případ, snižte příjem mléčných výrobků na sklenici mléka denně. Pokud vás mléko zahleňuje, zřeďte ho s vodou, prohřejte se zázvorem a po zchlazení přidejte lžičku medu.

– Přidejte do každého jídla ghí, nebo máslo.

-Rostlinné oleje nejsou podle Ájurvedy na vnitřní použití příliš vhodné, vzhledem k tomu, že hasí agni.

– Potraviny na vrcholu pyramidy je ideální nekonzumovat vůbec, nebo jen minimálně.