Konstituční typy dle ájurvédy

Tridoshas

Váta jedinci jsou charakterističtí svou tendencí k rychlým změnám, bývají osobami křehčího typu s nevyvinutou svalovinou, mohou být vysocí i nízcí, jsou snadno vyvedeni z rovnováhy, jsou aktivní, kreativní, stále v pohotovosti, ale také snadno unavitelní. Snadno se učí a chápou souvislosti, ale rychleji zapomínají. Snadno se přizpůsobí změnám, ale mohou být i netrpěliví. Váta typům prospívá pravidelný denní a stravovací režim, dostatek kvalitních tepelně upravovaných jídel, jako jsou zapékané a dušené pokrmy, teplé dezerty a tekutiny. Čerstvé ovoce a zelenina mají tvořit pouze menší část stravy váta jedinců. Z chutí jsou pro váta jedince vhodné slaná, kyselá a sladká a tyto typy mohou jíst i větší množství kvalitního masa a mléčných výrobků (v době tvorby ayurvédských výživových doporučení se však mléko nepasterovalo a maso bylo z přirozeně trávou krmených zvířat, ne ze zvířat překrmovaných obilím, které je pro ně nepřirozené, všemožnými zbytky a léky).

Pitta jedinci jsou inteligentní, ambiciozní a metodičtí, většinou střední, dobře stavěné a výkonné postavy, mají sklon k předčasnému šedivění a vypadávání vlasů a mají dobře fungující metabolismus. Vyvedeni z nerovnováhy mohou být kritičtí, podráždění až agresivní. Jejich nerovnováha často vede k zánětlivým kožním nemocem, očním potížím, žaludečním vředům nebo návykovým potížím (alkoholismus, přejídání). Nerovnováha u pitta jedinců je často dána přepracováním, a proto je pro tyto typy zásadní vyvažovat práci odpočinkem. Pitta typům prospívá střídmější, ale pravidelná strava. Vynechávání jídel je vyvádí z rovnováhy. Z chutí je třeba upřednostňovat potraviny hořké, sladké a stahující. Pitta jedincům prospívá příjem čerstvého ovoce a zeleniny, obilkovin a luštěnin a jsou podle ayurvédy nejlépe vhodní pro vegetariánskou stravu. Nevhodná pro pitta typy jsou těžká, dlouho tepelné upravovaná a ostrá jídla.

Kapha jedinci jsou tolerantní, klidní a odpouštějící. Většinou si užívají dobrého zdraví, ale snadno nabírají na hmotnosti. Jsou charakterističtí pomalejší řečí a chůzí. Dobře spí a mají výdrž. Učí se pomaleji, ale vynikají dlouhodobou pamětí. V nerovnováze jsou náchylní k nachlazením, alergiím, astmatu, depresím a kloubním potížím. K dosažení rovnováhy je pro kapha typy důležitý pravidelný pohyb. Jídelníček by měl být postaven na lehčích, suchých a teplých jídlech. Z potravin jsou nejvhodnějšími ty s ostrou, hořkou a stahující chutí. Konkrétně je vhodné pravidelně jíst dostatek zeleniny a zázvoru, které podporují trávení. Kapha mohou také maso, ale jenom velmi omezeně a ne pravidelně. Naprosto nevhodné pro kapha typy je mléko, máslo, zmrzlina, sladkosti a smažená jídla.